Wednesday, August 17, 2011

Android VS IPhone : Sape Menang???

Salam all..Arini aku mau share kat korang sket perbezaan features Android VS IPhone ni..malas nak taip panjang2, korang tgk je la..Panjang ni..tapi info yg berguna utk korang..Penat aku menelaah benda alah ni..Enjoy!!!Cheerssss teh tarik!! ;D


Operating System (OS)
Android - 
Google, Telefon bimbit Terbuka Alliance (pengeluar kebanyakannya telefon bimbit), dan komuniti Open Source. Android masih dikeluarkan oleh Google. Ia adalah sumber terbuka tetapi ia masih di bawah bimbingan yang kuat dari Google. Seperti Linux open source yang tidak mempunyai sebarang kawalan pusat, Android mempunyai kelebihan KEDUA-DUA sumber terbuka dan kawalan pusat syarikat yang kuat dan inovatif.
IPhone -
Hak milik Apple. Hanya Apple boleh membuat perubahan di IO (input ouput)4G Data Network.


Android -
Yes.Jika anda bersama Sprint 4G "Wi-Max"  network sekarang   mempunyai 4G"LTE" rangkaian. Tiada perkataan mengenai AT & T. T-Mobile menggunakan HSPA + (4G bersamaan) rangkaian berkelajuan tinggi dan ia boleh diperolehi mulai sekarang.
IPhone -
No. Ramai keliru iPhone4 dengan rangkaian 4G. IPhone4 tidak berkaitan dengan 4G. IPhone4 hanya menunjukkan iPhone generasi ke-4 yang diperkenalkan sejak 2007dan ia hanya mampu 3G sahaja. AT & T TIDAK mempunyai rangkaian 4G.


Hardware Design: 


Android -
HTC, Sony, Motorola, Samsung, LG, Garmin, Dell, Archos, Acer, Asus, Kyocera, and the list is growing
IPhone -
Only one choice: from Apple.


Number of phones make and models to choose from (cumulative total):
Android -
2007: Number of  Android phones = 0
2008: Number of  Android phones = 1
2009: Number of Android phones = 8
2010: Number of Android phones = 25
2011: Number of Android phones = 49
IPhone -
2007: 1 (June 29, 2007) iPhone.
2008: 2 (July 11, 2008) iPhone 3G.
2009: 3 (June 19, 2009) iPhone 3GS.
2010: 4 (June 24, 2010) iPhone 4.
Total: 4 different phones introduced since 2007.


Stock Price(July 2011):
Android-
Google (GOOG): Bergantung kepada pengeluar
Cth : Samsung Galaxy S II RM2099 ; RM1700 (AP)
IPhone-
Apple (AAPL): RM2450 – RM2530
           
Where can I run my apps?
Android-
Everywhere.Pengilang membuat peranti yang tidak terhad hanya untuk telefon bimbit.Android OS sekarang berjalan dicellphones, tablets, Android cars,HDTV, desktop phones, microwave oven,washing machine, set-top boxes for satellite and cable TV. Mudah-mudahan dalam masa terdekat, kita akan melihat ini dalam bidangkhusus seperti peralatan perubatan, pembuatan, saintifik, udara, dll
IPhone-
Limited.Terhad kepada hanya telefon satu dan satu tablet yang dibuat oleh satu syarikat

Text Entry: (Touch-screen or keyboard?) 


Android-
Both: Touch-screen or slide-out keyboard.
Kesemua mereka have touchscreen virtual on-screen keyboard tetapi beberapa telefon juga mempunyai slideout physical keyboard.
Sesetengah orang suka pada physical keyboard dan ada yang tidak. Dengan Android, anda mempunyai pilihan tersendiri dan pilihan itu adalah milik anda.
IPhone-
No choice, only a touch screen virtual keyboard.


Processor or CPU (Central Processing Unit):
Android- 
Bergantung kepada pengilang, daripada 500 MHz ARM Cortex A8 528Qualcomm processor MHz hingga 1 GHz Qualcomm Snapdragon processordengan 512 MB RAM processor(ditemui di Nexus Satu dan lain-lain lagi). Ini adalah hampir dua kali ganda kuasa dan kelajuan dengan processor IPhone.
2011: Samsung Galaxy S II-Dual-core 1.2GHz ARM Cortex-A9 proccessor, Mali-400MP GPU, Exynos chipset (Perghhh!!)

IPhone :
Samsung S5PC100 ARM Cortex-A8 clocked at 600 MHz with 256MB of processor‘s RAM.IPhone 4 mempunyai  ARM Cortex-A8 clocked at about 800MHz.

GPU (Graphic Processing Unit):
Android-
Samsung Galaxy S II  running Android can compute 180 million triangles per second.
IPhone-
28 million triangles per second.

Adobe Flash: 


Android-
Yes. Full support for latest Adobe Flash 10.1 on Android 2.2 (Froyo) and 2.3 (Gingerbread)
IPhone-
No.Apple banned any Flash technology on its iPhone, and iPad.


Syncing (synchronizing): 


Android-
Contoh Apps disediakan untuk membenarkan pengguna untuk sync telefon Android merekauntuk 1 perisian Palm Desktop yang lama atau MicrosoftExchange server.
IPhone-
"Automatic syncing" untuk iPhone mengelirukan. Syncing iPhone adalah satu proses yang rumit yang memerlukan plugging in


Camera resolution:


Android-
Most older Android phones support a 3.2 Megapixel camera. It varies from 2 Megapixel (LG Etna) to 5 Megapixel (Motorola DROID) to 8 Megapixel (HTC EVO 4G, HTC Incredible, Motorola DROID X).
IPhone-
iPhone and iPhone3:  2 MPix.
iPhone 3GS: 3 Megapixel.
iPhone 4: 5 Megapixel.Take picture in the dark:


Android-
Banyak telefon kini datang dengan flash built-in LED. Sesetengah telefon mempunyai  2 built-in flash LED seperti HTC Incredible.
Motorola Milestone XT720 yangbaru akan mempunyai flashfoundXenon yang lebih berkuasa pada kamera yang sebenar.
IPhone-
Semua iPhone sebelumnya: Tiada pilihan, Tiada flash terbina.
iPhone4: akhirnya datang dengan flash LED (salinan perkakasan Android bermula 24 Jun, 2010)

Phone Thickness:
Android-
9.9 mm (Samsung Galaxy S) to 11.5 mm (HTC Nexus One) to 11.9 mm (HTC Incredible).
IPhone-
iPhone 3GS: 12.3 mm.
iPhone 4: 9.3 mm.

Screen size: 


Android-
Depending on manufacturer, from 3.2” to 4.3” on a cellphone to 4.8” on a media tablet to 7” or larger
IPhone-
Phone: One choice, 3.5”
iPhone 4 still uses 3.5” screen.
Tablet: One choice, 9.7”


Screen resolution: 


Android-
Daripada (480 x 320) pixels untuk (854 × 480) piksel. Iniadalah hampir dua kali ganda resolusi iPhone 3GS. Android menyokong pelbagai saiz skrin danresolusi skrin. Beberapajenis telefon mengunnakan OLED baru (Organic LED) yang terang dan mempunyai paparan yang lebih bersemangat dan yg terbaru Super AMOLED.


IPhone-
Dua pilihan:
(480x320) pixels untuk 3GS. Sejak 24jun2010:  (960x640) pixels untuk iPhone4Contrast Ratio:
Android-
Samsung i9000 Galaxy S Android telefon mempunyai nisbah kontras 50.000: 1

IPhone-
iPhone 4 = 800:1

GPS


Android-
Yes, sejak telefon Android pertama.Terdapat app Android percuma yang membolehkan anda devoice pengiktirafan turn-by belok GPS navigation menggunakan satelit dan Street View. Anda hanya boleh menggunakan arahan suara dan berkata "Navigate ke KLCC" dan aplikasi ini akan keluar untuk anda. Tidakperlu alamat tertentu atau melalui senarai Point-of-interest.
IPhone-
Yes.Perisian Navigation tidak semaju seperti Android


Electronic compass (hardware) 


Android-
Yes, sejak telefon Android pertama, G1 HTC pada tahun 2008
IPhone-
Ya, hanya pada model 3G iPhone yang lebih baru (bermula dari Jun 2009)

Copy and Paste feature:


Android-
Yes, sejak versi Android asal 1,0 pada tahun 2008.
Ciri-ciri ini adalah sangat asas dan penting bahawa generasi  asal pertama Palm Pilot PDA (small pocket device) dari 1996 (yes, lebih 14 tahun yang lalu) can supports it.

IPhone-Akhirnya pada iPhone OS 3,0 melepaskan versi pada Jun 17, 2009. Satu lagisalinan dari Android. Apple begitu berbangga dengan ciri ini bahawa ia telah dimasukkan pada pembentangan kenyataan akhbar mereka(sperti di gambar).Multitasking (ability to run multiple apps at the same time):
Android-
Yes, one day (since 2008), for all applications and background services. .
IPhone-
Ia hanya boleh multitask on built-in internal applications sahaja.
New iOS4 pada Iphone4 (mulai 24 jun 2010) akhirnya menyokong multitasking dengan cara yang terhad. Ia bukanlah multitasking yg sebenar tapi adalah satu lagi salinan dari Android. Pengguna hanya boleh multitask pada aspek-aspek tertentu dengan setiap application. Sesetengah aplikasi boleh menggantung jika dihidupkan, melainkan jika perkakasan yang   berkaitan seperti mikrofon, audio, GPS, dll Apps tidak benar-benar berjalan di background.


Notification:
Android-
Perkhidmatan background membenarkan aplikasi untuk mempunyai akses kepada perkhidmatan notification background. Bar notification boleh memberitahu kepada anda jika anda mempunyai e-mel baru, Tweets baru pada halaman Twitter anda boleh di notify samada anda di follow, atau imej baru yang telah ditambah ke akaun Flickr tertentu. Bukan hanya notification sahaja, anda akan mempunyai akses segera secara langsung kepada maklumat yang baru. Semua ini dilakukan kerana Android boleh sepenuhnya dlm multitasking.
IPhone-
Satu-satunya cara untuk memeriksa jika Twitter atau Flickr dikemas kini dengan membuka setiap apps individu dan menyemak secara manual.Apps. Store
Android-
Tidak terhad kepada 'Android Market' (App Store yang dibuat oleh Google). Beberapa apps store bebas yang muncul untuk platform Android juga bagi memenuhi kehendak pengguna secara percuma.
IPhone-
Only one choice: iPhone App store.Apps. Installation:
Android-
Installing apps lebih mudah daripada IPhone. Apps nya adalah percuma dan tidak memerlukan password setiap kali anda cuba untuk install apa-apa. Anda tidak perlukan iTunes. Dengan Apps berbayar, anda hanya perlu masukkan info anda di Pasaran Android sekali. Juga banyak apps yg berbayar telah di crack dan mudah didapati serta boleh digunakan.
IPhone-
Mudah, tetapi tidak semudah berbanding Android. Perlu iTunes untuk kali pertama anda mengaktifkan iPhone.Web browser: 
Android-
Android menyokong beberapa browsers, seperti Opera Mini dan Dolphine. Browser default Android menyokong Flash (seperti video YouTube lama2 dilakukan dengan menggunakan Flash. Video Youtube yg baru menggunakan H.264 bukan Flash). Ia juga memuatkan halaman lebih cepat daripada Safari. Tiada aplikasi yang berasingan diperlukan untuk melihat video YouTube. Dedicated YouTube app. memang wujud pada Android. Flash enable browser adalah penting kerana ia membolehkan pengguna untuk run aplikasi Flash.
IPhone-
Browser Safari iPhone tidak menyokong laman web menggunakan Adobe Flash animasi / video atau aplikasi Flash. Untuk Iphone, kandungan Flash perlu bergantung kepada aplikasi yang khusus.PC connection:
Android-
Tiada perisian hak milik yang diperlukan.
IPhone-
Bergantung kepada perisian hak milik Apple iaitu iTunes dan ianya hanya untuk disambungkan antara iPhone anda dengan Mac.Ini adalah masalah yang sama dengan iPod dan iPod Touch..Turning ON and OFF data connection: 


Android-
Hanya satu halaman menghidupkan ON atau OFF bluetooth, WiFi, GPS, 3G rangkaian selular. Dan ia adalah cara yang cepat untuk memelihara bateri jika anda tidak menggunakan sebarang sambungan tertentu.   Ini adalah baik untuk perlindungan keselamatan juga. Salah satu Apps Android juga membenarkan anda untuk secara automatik mematikan sambungan Wi-Fi sekiranya tiada mana-mana network dijumpai.
IPhone-
Menggunakan screen setting dan navigate melalui berbilang lapisan pilihan untuk mengakses status sambungan data.Desktop:
Android-
Menggunakan Widget untuk melaksanakan tugas tertentu seperti keupayaan untuk segera membaca e-mel anda dalam satu klik. Menyokong 3 "home screens", pada dasarnya 3 ruang desktop. Android 2,1 menyokong 5 "home screens" dan kertas dinding live interaktif. Dan yg terkini OS 2.2/2.3 menyokong 7 ke 9 "home screens".
IPhone-
Icons clutter the entire desktop of iPhone.Personalization:
Android-
Membenarkan pengguna untuk mengkonfigurasi rupa desktop dan behavior phone anda dgn cara yang anda mahu. Anda boleh mempunyai desktop yang sama sekali berbeza jika anda mahu.
IPhone-
Terhad kepada bagaimana Apple menentukan ia.dictates it.Google Intergration: 


Android-
Perbandingan yang tidak adil sejak Google menciptakan   Android. Secara semula jadi semua aplikasi Google adalah lancar dan bersepadu
IPhone-
Not so good.Multi-touch screen:


Android-
Sekarang: Ya (rasmi) sejak Feb 2, 2010.
Sebelum: Ya dan Tidak.
Multi-touch asli Android, hanya telah disabled untuk pasaran Amerika Syarikat (AS). Adakah ini sesuatu yang kena-mengena dengan hak cipta Apple atau kerana hubungan yang selesa antara eksekutif top Google share antara lembaga pengarah Apple? Ini menjurus kepada konflik kepentingan kepada pemegang saham Google dan hubungan baik yang juga sedang disiasat oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mengenai isu-isu antitrust (The New York Times, August 3, 2009).
Iphone-
Pada bulan Januari 2009, Apple telah merancang untuk menyaman Palm kerana meniru paten multi-touch Iphone. Sama seperti pada 1980-an Apple menyaman Microsoft atas "look and feel" Windows. Pada masa itu, Apple tidak mempunyai merit kerana Graphical User Interface (windowing environment) mula-mula dicipta oleh Xerox bukan Apple. Ternyata bahawa paten Apple untuk pelbagai sentuhan juga yang berkenaan kerana mereka kini pada akhir penerimaan tuntutan mahkamah oleh Mikroelektronik Elan Taiwan bagi pelanggaran paten teknologi multi-sentuh (The New York Times, April 8, 2009) .And the winner is???


2 comments:

  1. pergghh..gile panjang..kang datang balik la baca sesatu..glance through je ni..kekekekeke

    ReplyDelete
  2. info ni sgt berguna kalo nak up to date..sbb tu panjang..ni pn da abis ringkas da sebenarnya..tapi masih panjang jugak..eh..pesal ayat aku skema sgt ni...chooiiiiiiii~~

    ReplyDelete